Mèdia - Comunicació

¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Punt de trobada al voltant de les tecnologíes de la informació i la comunicació


    IVAC mostrarà en TV la història dels valencians a través vídeos quotidians

    avatar
    Admin
    Admin


    Nombre de missatges : 796
    Data d'inscripció : 09/09/2009

    IVAC mostrarà en TV la història dels valencians a través vídeos quotidians  Empty IVAC mostrarà en TV la història dels valencians a través vídeos quotidians

    Missatge  Admin Dj Set 30, 2010 6:17 pm

    De: http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=486250

    IVAC mostrarà en TV la història dels valencians a través vídeos quotidians

    (Comunitat Valenciana) CULTURA-ESPECTACULOS,CINEMA | > AREA: Art, cultura i espectacles 15-08-2010 / 11:10 h Blanca Major València, 15 ago (EFE).-

    L'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia (IVAC) mostrarà en televisió la "memòria històrica" de la Comunitat a través de pel·lícules cedides pels valencians a l'arxiu de La Filmoteca, gran part d'elles de tint quotidià i familiar. La directora del IVAC, Nuria Cidoncha, ha explicat en una entrevista a EFE que es tracta d'un projecte que l'institut pretén engegar amb Radiotelevisió Valenciana (RTVV) per a donar a conèixer el "ric" patrimoni audiovisual del que disposa La Filmoteca.

    Aquest llegat de la vida quotidiana dels valencians, compost "per pel·lícules en Súper 8 que la gent té per casa i que decideix donar a l'arxiu" conformarà "una espècie de 'Cuentame', però real" que s'emetrà en petites "pastilles" intercalades en la programació de la televisió autonòmica. Aquesta serà una de les accions que Cidoncha i el seu equip pretenen portar a terme perquè totes les activitats que desenvolupa el IVAC "tinguin una difusió social", ja que en l'institut "es treballa molt bé, es fan coses estupendes, però no es coneixen", segons la seva directora.

    Sense anar més lluny, poca gent sap que l'arxiu de La Filmoteca valenciana és el tercer més important d'Espanya quant a volum de pel·lícules, només per darrere de la Filmoteca Espanyola i la de Catalunya. A més, l'arxiu gaudeix de "una gran rellevància a nivell internacional", gràcies als seus més de 16.000 materials corresponents a 10.000 pel·lícules diferents. Dintre de l'arxiu "hi ha joies que no es coneixen i que cal mostrar i difondre", com els films "La batalla de flors" o "La seva majestat Alfonso XIII a València", ambdues de 1905 i filmades per Ángel García Cardona.

    L'última troballa dels tècnics és "una joia que no se sap ni el que és", ha explicat Cidoncha, qui ha assenyalat que es podria tractar d'una pel·lícula d'origen alemany i de l'època de la Segona Guerra Mundial, encara que per a cerciorar-se els experts haurien de seguir amb les investigacions. Aquests tècnics porten a terme un minuciós treball els passos del qual van des de la recerca, localització i adquisició de les pel·lícules fins a la seva catalogació i difusió, tasques que porten a terme en els locals que l'arxiu posseïx en la província.

    El més important d'ells és el situat a Paterna (València), on es guarden els rotllos més antics i se'ls dóna tractament i conservació gràcies a dos càmeres i a les màquines de neteja i assecat de les pel·lícules. La videoteca, situada en la plaça del Doctor García Brustenga de València, és la segona part de l'arxiu, la més propera als ciutadans i també "la menys coneguda, i això és una llàstima", segons Cidoncha. Compte amb més de 18.000 títols a la disposició dels estudiants de les veïnes universitats valencianes i de totes aquelles associacions sense ànim de lucre que desitgin realitzar projeccions amb els films.

    "Encara que la programació de La Filmoteca sigui el treball més vistós", ha aclarit Cidoncha, aquesta "té sentit per la guàrdia i custòdia i la conservació de les imatges en moviment, que suposen la memòria històrica de la Comunitat". Per això, el IVAC realitza una gran part del seu treball de cara a potenciar l'arxiu de La Filmoteca, les instal·lacions de la qual de Paterna es van sotmetre a l'inici de l'any a una ampliació, ja que a pesar de disposar d'un gran espai "calia adaptar-lo a les condicions de conservació que necessiten les pel·lícules".

    L'adquisició de les cintes es realitza mitjançant una recerca activa per part dels tècnics de La Filmoteca o mitjançant la recepció dels documents fílmics a través de donacions, que suposen un terç de l'arxiu. En ocasions aquestes pel·lícules arriben en condicions deteriorades pels molts factors externs que afecten als rotllos, per a la cura dels quals es necessita un procés "com el d'un pacient en un hospital". Però la part més important del treball dels especialistes és ara mateix la digitalització de l'arxiu, "fonamental", segons el parer de Cidoncha, "per a la difusió social del patrimoni audiovisual valencià". Es tracta d'un procés "costós" que té com objectiu fer que els arxius que disposa la Filmoteca "siguin realment públics", que qualsevol ciutadà pugui accedir a ells a través de la web.

      Data i hora actual: Dl Maig 20, 2024 11:39 pm