Mèdia - Comunicació

¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Punt de trobada al voltant de les tecnologíes de la informació i la comunicació


    La UPV coordina un projecte europeu per a oferir connexions de 10 gigues

    avatar
    Admin
    Admin


    Nombre de missatges : 796
    Data d'inscripció : 09/09/2009

    La UPV coordina un projecte europeu per a oferir connexions de 10 gigues Empty La UPV coordina un projecte europeu per a oferir connexions de 10 gigues

    Missatge  Admin Ds Nov 27, 2010 7:40 pm

    De: http://www.abc.es/agencias/noticia.asp?noticia=548897

    La UPV coordina un projecte europeu per a oferir connexions de 10 gigues

    (Comunitat Valenciana) ECONOMIA,SECTORS-EMPRESES,TELECOMUNICACIONS | > AREA: Economia, negocis i finances 11-10-2010 / 12:10 h València, 11 oct (EFE).-

    La Universitat Politècnica de València coordina un projecte europeu per a oferir connexions a internet de deu gigabits per segon a cada usuari i que dotarà de "intel·ligència" a la xarxa de transmissió de dades a través d'una "nova arquitectura de l'entramat de fibra òptica".

    Segons ha informat la Politècnica en un comunicat, el desenvolupament d'aquest projecte permetrà millorar els serveis d'internet, telefonia convencional, televisió i conectivitat sense cables (wi-fi), a més de nous avanços en serveis de seguretat i control en la llar.

    El projecte FIVER està coordinat pel centre de Tecnologia Nanofotónica (NTC) de la Universitat Politècnica de València, i en ell participa, entre d'altres, la companyia nord-americana Corning, inventora de la fibra òptica tal com es coneix avui. Segons Roberto Llorente, investigador del NTC i coordinador del projecte, aquesta nova arquitectura té la principal novetat d'incorporar tecnologies òptiques combinant la connexió sense fil de ràdio i la convencional per roseta, de manera que s'augmenta la capacitat de transmissió. "Actualment, la tecnologia més avançada disponible comercialment en xarxes de fibra òptica FTTH a nivell internacional permet velocitats de transmissió per usuari de fins a un gigabit, i de fet recentment Google va anunciar que anava a desplegar una xarxa de FTTH en diferents ciutats d'EUA proporcionant aquesta velocitat", ha afegit.

    La Politècnica desenvolupa la següent generació FTTH, "una xarxa òptica d'accés de nova generació que proporcionarà fins a 10 Gigabits per usuari, integrant la transmissió de la dades per fibra òptica i la conectivitat sense fil en la llar". Així mateix, la utilització d'aquesta nova tecnologia permetrà guanyar també en ordre de magnitud quant a la distància de transmissió.

    Actualment l'abast que es pot aconseguir amb la fibra òptica és d'uns 10 quilòmetres des d'una central local fins a la llar de l'usuari. "Des de FIVER pretenem arribar fins a 100 quilòmetres de distància en fibra, des de la central local fins a l'usuari. Per posar un exemple, la xarxa de fibra òptica podria abastar tota l'àrea metropolitana d'una ciutat com Madrid o Barcelona des d'una sola central local", ha afegit Llorente.

    Una altra de les novetats de l'arquitectura de xarxa desenvolupada en FIVER pel que fa a les arquitectures actuals és que proporcionarà conectivitat bàsica però també serveis via radio directament a l'usuari. Es tracta, en definitiva, d'incrementar la intel·ligència de la xarxa simplificant el seu ús per part de l'usuari. Llorente explica que la xarxa no serà solament passiva, sinó que serà un mitjà actiu que dinàmicament podrà proporcionar diferents serveis. "Suposem que tenim una connexió de wifi que ens arriba a casa amb un standard i en cert moment apareix altre diferent. Amb la xarxa de FIVER l'operador podrà proporcionar aquest nou servei sense que l'usuari hagi de comprar res, ni instal·lar-lo ni configurar-lo", ha afegit.

    En FIVER participa l'operador telefònic Portugal Telecom (Portugal), la Universitat d'Essex (Regne Unit), el fabricant THALES (França), el centre d'investigació HTW-Dresden (Alemanya), el centre d'investigació Wroclawskie Centrum Badan EIT+ (Polònia), l'Institut de Telecomunicaçoes (Portugal) i la 'spin of' d'alta tecnologia la UPV, Das Photonics. El projecte va arrencar el passat mes de gener i conclourà al desembre de 2012 .

      Data i hora actual: Dj Nov 21, 2024 10:33 pm