Mèdia - Comunicació

¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Punt de trobada al voltant de les tecnologíes de la informació i la comunicació


    El senyal que mai arriba

    avatar
    Admin
    Admin


    Nombre de missatges : 796
    Data d'inscripció : 09/09/2009

    El senyal que mai arriba  Empty El senyal que mai arriba

    Missatge  Admin Ds Des 11, 2010 6:09 pm

    De: http://www.levante-emv.com/comunitat-valenciana/2010/11/05/senal-llega/754166.html

    El senyal que mai arriba

    12:54.

    La tecnologia televisiva ha donat un salt qualitatiu amb la TDT, però no tots els ciutadans gaudeixen per igual de l'àmplia varietat de canals que s'obren amb solament prémer el comandament a distància. Les interferències provoquen queixes constants de molts usuaris. El litoral és una de les principals zones d'ombra.

    Ara veiem més nítidament a Belén Esteban, Sara Carbonero o Andreu Buenafuente però no tots gaudeixen de la mateixa visió. Les noves tecnologies associades a la televisió digital terrestre (TDT) han revolucionat l'univers televisiu. S'ha multiplicat l'oferta de canals i la qualitat de l'emissió gairebé tant com la grandària dels monitors, que han crescut per a fer més agradables les moltes hores que es passen davant la pantalla.

    Però no tots els ciutadans poden accedir en igualtat de condicions a la interminable graella de programes que serveixen les cadenes públiques i privades. Algunes vegades la qualitat dels nous televisors no és suficient per a aconseguir un bon senyal. Interferències provocades per l'orografia, els grans edificis i el mar distorsionen les imatges fins a fer-les indesxifrables.

    La nova tecnologia no és infalible. Els municipis més castigats per les interferències de la TDT són els costaners. L'escalfament de l'aigua del mar condiciona en gran mesura els problemes de recepció que es registren en bona part del litoral valencià. Però també l'interior es veu afectat per la pixelització de la pantalla. Molts habitatges, barris i fins i tot poblacions senceres es veuen perjudicades per l'efecte pantalla que representen els grans edificis, les muntanyes o els alts i baixos del terreny. Alguns ho tenen, literalment, negre. I en altres casos l'espavilesa dels comerciants fa la resta. No tots els aparells tècnics són iguals.

    LA MARINA ALTA

    La recepció és deficient en la costa i difícil en l'interior

    En Dénia, que va ser la primera ciutat d'Alacant a la qual va arribar l'apagada analògica (el passat 8 de febrer), encara hi ha zones d'ombra en el senyal de la TDT. En el més alt del castell, sense tenir en compte l'impacte visual en el principal monument de la ciutat, es va col·locar un repetidor que va millorar molt el senyal en la ciutat. No obstant això, segueix sense arribar nítida a punts de les Marines, els Rotes i a les urbanitzacions de la faldilla del Montgó. A més, el senyal del repetidor del Mondúver, la potència del qual es va quintuplicar, continua provocant interferències. Els tècnics ja fins i tot recomanen a alguns usuaris que s'instal·lin antenes parabòliques si volen veure la televisió sense que s'interrompi el senyal.

    Els problemes de recepció tampoc s'han resolt del tot en l'interior de la Marina Alta que, per ser una zona muntanyenca, manté moltes zones d'ombra. Fins i tot en els nuclis urbans segueix sense arribar el senyal nítid. En Castell de Castells, segons veïns consultats per aquest diari, el senyal es talla i sovint es queda congelada. Mentre, en la Vall d´Ebo i la Vall de Gallinera, que reben el senyal des del repetidor del Misserà, a Pego, la major part de canals es reben també amb interferències. Diversos veïns van confirmar a aquest diari que les úniques cadenes que es veuen perfectes són Canal 9 i Punt 2.

    LA SAFOR

    Zones amb poca nitidesa a pesar de ser un senyal digital

    En la comarca de la Safor la recepció de la Televisió Digital Terrestre (TDT) és en un 80 per cent bastant bona, segons ha reconegut Ginés Sánchez, de Antesat Gandia. Els principals problemes es donen quan el senyal no és potent i ensopega amb edificis alts, pel que «t'has de buscar la vida» assenyala aquest instal·lador qui a més reconeix que «hi ha repetidors que donen molts problemes». Per a Ginés Sánchez, la TDT «és tot o ress. O la veus o no la veus, i comença a pixelar la imatge» un fet que es deu a «les dolentes instal·lacions a nivell individual, sobretot en finques», en referència a la baixa qualitat de les instal·lacions i que, quan més habitatges hi ha més es va perdent el senyal.

    Respecte a les zones d'ombra a la Safor, s'assenyalen com les més importants la Llancuna i la Reprimala, a Vilallonga, també en alguns carrers del centre històric de Gandia, o en la zona de les Cases de l´Algar. Pel que fa a la costa no sol haver problemes llevat de Miramar i part de la primera línia de la platja de Bellreguard. Això es deu al fet que prenen el senyal de Benicàssim o de València, però no dels repetidors de la Safor. En la Safor, la TDT es rep a través de tres repetidors coneguts com Montdúber, Tossal i Palma-Ador, però en algunes zones d'ombra es nodreixen d'uns altres, el que motiva que l'emissió arribi amb poca nitidesa i qualitat a pesar de ser digital. Des de Antesat es lamenten de la gran quantitat d'intrusisme que hi ha amb la TDT atès que «molts munten l'antena sense tenir ni idea o sense buscar la millor qualitat de recepció a través d'una analitzador».

    És més, Ginés Sánchez recorda que a Gandia hi ha instal·ladors molt qualificats i «només hem instal·lat o adaptat un 15 o 20 per cent de totes les antenes, pel que és lògic que aparesquen problemes». Respecte als aparells de TDT que es venen, reconeix que «estan donant problemes» sobretot perquè l'usuari ho adquireix en un centre comercial per 28 o 30 euros i quan tenen una avaria «no saben què fer ni on acudir». Ara, explica Ginés Sánchez, una televisió de 20 polzades està per 240 euros aproximadament, i «això la gent ho valora abans de comprar un aparatet que no sap el que li va a durar». Sánchez lamenta que no hagi cap fabricant que pensi en les persones majors. De fet, «gairebé totes les avaries són de gent major. Els han complicat la vida amb els comandaments, l'accés a la ràdio, a la guia… i no els fa falta tant, només necessiten canviar de canal i res més»...

    LA COSTERA I LA VALL

    Els nous repetidors permeten millorar la visió.

    Per contra, els problemes de recepció del senyal de la Televisió Digital Terrestre en alguns municipis de les comarques de la Vall d´Albaida i la Costera han quedat resolts després de les últimes inversions de la Conselleria d'Administracions Públiques i les empreses d'aquestes comarques dedicades a aquests serveis reconeixen que «incidències d'aquestes ja no solem tenir», van explicar ahir algunes d'elles.

    En la Costera, zones de Xàtiva com l'àrea residencial de Bixquert o alguns carrers del nucli antic tenien problemes en la recepció del senyal, al rebre-la amb dificultats. En zones com Bolvens, en Bixquert, el senyal simplement no arribava. La conselleria ha realitzat actuacions per a reorientar el senyal del Montdúver, des de Gandia, així com la instal·lació d'un repetidor a Canals que permetés l'arribada del senyal a la zona de xalets de Bolvens. En la Vall d´Albaida, els problemes de recepció també van causar «molèsties» a veïns d'Agullent, Albaida, Atzeneta d´Albaida i Beniatjar. En Agullent les dificultats en la recepció de la TDT en els carrers del centre de la localitat van coincidir amb l'arrencada del mundial de futbol, que va causar «indignació» entre els veïns afectats que havien d'acudir als bars a veure els partits. Aquests problemes, igual que a Albaida, Atzeneta i Beniatjar van ser solucionats després de la intervenció de la conselleria i les gestions dels consistoris afectats.

    LA RIBERA

    Els municipis petits i apartats, els més afectats.

    La Ribera no és una zona d'ombra, encara que l'obertura de tres noves freqüències en UHF ha provocat algunes interferències i duplicitats en la recepció dels canals comarcals. Des de la Conselleria del Portaveu asseguren que durant el passat estiu es van rebre queixes per interferències en la Ribera Alta. Segons fonts d'aquest departament, les queixes provenen principalment de cases aïllades i petits municipis i les interferències que fan referència estan produïdes per la planificació de les freqüències d'emissió realitzades, «que són competència del Govern central i que, per tant, excedeix la responsabilitat assumida per la Generalitat en la digitalització dels seus centres», expliquen des de la Conselleria del Portaveu.

    En aquests moments, no obstant això, no consten queixes en aquest departament, que ha traslladat el problema al Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç «instant-li a habilitar el procediment més adequat per a resoldre les situacions plantejades».

    L'HORTA

    Ombres en el litoral de València i a esquena dels repetidors

    Joel Huerva, director del departament tècnic d'Antenes Gallego, explica que en la ciutat de València els problemes de recepció del senyal de TDT es concentren en dues àrees. D'una banda, existeixen problemes en la zona del Grau, la Malva-rosa i la part del Cabanyal que es troba d'esquena a l'avinguda Blasco Ibáñez. D'altra banda, també presenta complicacions tota la zona del barri de Benicalap que està situada darrere de l'avinguda Corts Valencianes i el nou estadi del València C.F.

    Huerva ha assenyalat que aquests problemes es deuen al fet que ambdues àrees es troben en zones d'«ombra» on la recepció per corrent és complicada. Aquestes zones són generades pels alts edificis de l'avinguda de França, Blasco Ibáñez i Corts Valencianes, que tapen el senyal de les finques amb poques altures, com per exemple les cases del Cabanyal. Per a solucionar aquestes dificultats existeix un repetidor de suport en Mont Picayo, però tan solament emet els canals bàsics. Els canals locals i els HD queden fora del seu abast. Segons l'empleat d'Antenes Gallego les deficiències en la recepció de la TDT són menys freqüents en altres localitats. Només hi ha problemes amb la televisió digital en zones com Bétera i Rocafort perquè ambdós municipis estan situats a esquena dels repetidors i en urbanitzacions en les quals les muntanyes fan de barrera.

    EL CAMP DE MORVEDRE

    El nou emissor de Mont Picayo tampoc ho arregla ­

    Els problemes de recepció de la TDT en els dos nuclis de Sagunt continuen sense solucionar-se més de mig any després de l'apellat «apagada analògica», és a dir, de la implantació definitiva d'aquesta tecnologia. Les zones que majors dificultats presenten per a veure la televisió es concentren en la nova urbanització al nord del Palancia de Sagunt i l'avinguda del País Valencià. El receptor situat en la part nord del castell, segons professionals del sector, no emet amb la potència i qualitat adequades, per aquest motiu el senyal arribi malament a les cases; uns problemes que s'accentuen en cas de fortes pluges. Després que la Generalitat instal·lés el passat mes de juliol un nou emissor de senyal digital en el mont Picayo, s'ha assolit que Port de Sagunt, Canet i la platja d'Almardà gaudeixin d'una millorança notable.

    Per a millorar la recepció al zona del nord del Palancia, veïns i anteneros es malden a orientar els seus receptors cap al repetidor situat en el Picayo. No obstant això, els especialistes atribuïxen els problemes al mal estat del repetidor situat en el castell de Sagunt i que la zona rep el senyal d'almenys altres quatre propers. «Per tant, els canals, a l'emetre en la mateixa freqüència acaben solapant-se», comentaven.

    En la zona de la Baronia, el senyal de la televisió digital terrestre (TDT) porta de cap als ciutadans sobretot quan plou i fa molt vent, malgrat el modern repetidor que es va instal·lar per a la recepció del senyal, segons assenyalava el president de la mancomunitat i alcalde d'Albalat dels Tarongers, Filiberto Prats. En els Valls també hi ha dificultats que van dur als veïns de Faura a sol·licitar la intervenció de l'ajuntament. A partir d'aquí es va demanar assessorament tècnic per a veure com es podia resoldre la situació però els experts van concloure que el «efecte mirall» posava en dubte la utilitat d'ampliar el senyal, com inicialment demandaven els veïns.

    Aquest «efecte mirall» fa referència a la interferència de les ones de televisió, que s'accentua per la calor la proximitat al mar. De fet, en les Valls i ha notat l'arribat de la tardor ha reduït els problemes.

    CASTELLÓ

    Assignació de nous canals per a apaivagar les queixes

    A Castelló, els problemes en l'emissió de TDT es van concentrar a l'estiu en les poblacions costaneres, tant en el sud (Almassora, Borriana i Benicàssim) com en el nord (Vinaròs i Benicarló). L'escalfament del mar va generar un doble senyal (es van barrejar ones dels centres emissors de Castelló amb els de València) que va causar que el senyal fallés en els quatre múltiplex (66, 67, 68 i 69) que engloben a les televisions privades d'àmbit nacional,segons fonts de la Prefectura Provincial de Telecomunicacions.

    L'organisme del Ministeri d'Indústria va resoldre aquesta incidència amb l'adjudicació de tres nous canals alternatius (45, 49 i 52) als quatre afectats. Ara, Telecomunicacions no té constància de l'existència d'interferències o de zones d'ombra en la província de Castelló ni en els en els antics canals ni en els nous. No obstant això, manté en antena els tres múltiplex recentment adjudicats amb l'objecte de garantir el senyal de TDT, segons van explicar fonts de l'ens estatal.

    El fenomen que va afectar aquest estiu a la TDT, sobretot en la zona mediterrània, es coneix amb el nom de «fading», pel qual la barreja de la calor amb el mar provoca una efecte mirall en les ones que afebleix el senyal de la televisió. El «fading» ha carregat amb major virulència a la TDT, i de moment els experts desconeixen com solucionar-lo, van apuntar fonts de la patronal d'instal·ladors elèctrics de la Comunitat. Per aquest motiu Telecomunicacions es veiés obligat a adjudicar nous canals, encara que aquests tampoc estan a estalvi de les possibles interferències.

      Data i hora actual: Dg Abr 28, 2024 7:23 pm