Mèdia - Comunicació

¿Quieres reaccionar a este mensaje? Regístrate en el foro con unos pocos clics o inicia sesión para continuar.

Punt de trobada al voltant de les tecnologíes de la informació i la comunicació


    Pel·lícules en cures pal·liatives

    avatar
    Admin
    Admin


    Nombre de missatges : 796
    Data d'inscripció : 09/09/2009

    Pel·lícules en cures pal·liatives Empty Pel·lícules en cures pal·liatives

    Missatge  Admin Dt Maig 18, 2010 8:16 pm

    De: http://www.lasprovincias.es/v/20100512/culturas/peliculas-cuidados-paliativos-20100512.html

    Pel·lícules en cures pal·liatives

    12.05.10 - 00:39 - BURGUERA | VALÈNCIA.

    L'arxiu de la Filmoteca custòdia i aïlla cintes amb una síndrome incurable

    Cultura inverteix 150.000 euros a preservar els fons audiovisuals valencians, dels quals un 5% estan danyats

    La Generalitat compta amb unes noves instal·lacions per a evitar contagis i pal·liar els efectes d'una síndrome per al qual no hi ha cura. No es tracta d'un projecte capitanejat per la Conselleria de Sanitat, sinó per la de Cultura, la qual ha invertit prop de 150.000 euros en un conjunt de càmeres d'aïllament, dos d'elles per als fons audiovisuals valencians 'malalts' i incurables.

    El 'Síndrome del Vinagre' es caracteritza per emetre àcid acètic a causa de la ruptura dels entroncaments de acetat en les cintes. Un problema que, a més, s'accelera en climes humit i que contamina a les cintes sanes que estiguin pròximes. Per a evitar que s'avinagren tots els fons de la Filmoteca de l'Institut Valencià de l'Audiovisual i la Cinematografia (tercera major d'Espanya per quantitat i segona per qualitat del material custodiat), s'han ampliat les instal·lacions de l'IVAC en el Parc Tecnològic de Paterna.

    Un 5% de les 15.000 unitats de l'Institut estan afectades per la síndrome. Les noves instal·lacions, càmeres frigorífiques i equips de reproducció, no actuen com hospital, sinó com unitat de pal·liatius per a un material de trista destinació. Dos terços de l'Arxiu de la Filmoteca són pel·lícules; la resta, produccions inèdites, còpies familiars, negatius, curtmetratges i trailers.

    La reforma, presentada ahir per la consellera de Cultura, Trini Mirór, i el cap de conservació de l'IVAC, Nacho Lahoz, permet inspeccionar i analitzar les pel·lícules, així com emmagatzemar en «condicions especials» les cintes avinagrades. Entre les afectades estan els materials de duplicació de 'Plàcid', de Luis García Berlanga, que caldrà refer, va explicar Lahoz: «Un gran problema perquè són uns materials realment cars».

    La pel·lícula més antiga de l'arxiu de la Filmoteca és una 'Dansa serpentina' de 1895. La cinta espanyola més antiga és de la Casa Cuesta, de 1905, sobre la visita d'Alfons XIII a València, que ahir visionà Miró, qui va assenyalar que les instal·lacions «donaran solució a l'increment de les tasques del personal de l'arxiu», a més d'aïllar les pel·lícules malaltes.

    L'ampliació permet guanyar capacitat per a prop de 2.400 llargmetratges i 1.500 curtmetratges en condicions ambientals estabilitzades per sota del 40% d'humitat i entorn dels quatre graus. Sopetes i bon vi (no avinagrat) per al cel·luloide malalt.

      Data i hora actual: Dt Maig 14, 2024 1:15 pm